Home - lesjedorst

De prijs van kraanwater

Voor nog geen euro krijg je in Nederland maar liefst 1.000 liter kraanwater. Dat zijn zo’n 5.000 glazen. Kraanwater is dus helemaal niet duur. Voor 1.000 liter kraanwater betaal je bij Brabant Water slechts € 0,84. Dat totale bedrag van 84 eurocent is inclusief alle belastingen die de overheid voor kraanwater vraagt. Op www.brabantwater.nl kun je meer lezen over de prijzen (tarieven) van Brabant Water.

Verschillende tarieven voor kraanwater
De verschillende kraanwaterbedrijven in Nederland hanteren verschillende tarieven voor het door hen geleverde kraanwater. Hieronder kun je lezen wat de oorzaken hiervan zijn.

Belastingen
De provinciale belastingen voor grondwaterwinning en gemeentelijke belastingen voor het onderhoud van de leidingen onder de grond, verschillen sterk per regio. Deze belastingen worden meegerekend in de totale prijs van het kraanwater en zorgen dus voor tariefverschillen.

Oppervlaktewater duurder
Het zuiveren van oppervlaktewater (uit een rivier of meer) is ingewikkelder en duurder dan het zuiveren van grondwater. Kraanwater dat is gemaakt van oppervlaktewater is daarom duurder.

Langere leidingen
Wanneer een kraanwaterbedrijf zich niet vlakbij de bebouwde omgeving bevindt, moet er een wijd vertakt leidingnetwerk (distributienetwerk) worden aangelegd en onderhouden om alle mensen in de omgeving van water te kunnen voorzien. En hoe langer de weg die het water moet afleggen, hoe meer het waterbedrijf in het netwerk moet investeren. Deze kosten worden doorberekend in de waterprijs, net als de kosten van onderhoud en reparaties.

Verstedelijking
De waterprijs kan hoger zijn in steden, ook al zijn daar per kilometer kraanwaterleiding meer huizen zijn aangesloten. Dat komt omdat het in steden moeilijker is om leidingen aan te leggen en te onderhouden. Zo liggen er bij dichte bebouwing eerder leidingen en kabels van andere voorzieningen (telecom, elektriciteit, gas en riolering) in de weg. Dat bemoeilijkt de werkzaamheden van het kraanwaterbedrijf.

Ondergrond
Bepaalde voorzieningsgebieden hebben een slappe ondergrond (veen). Daar zijn vaker verzakkingen en leidingbreuk(en). Ook dit heeft invloed op de prijs.

Klantgrootte
In gebieden met een relatief laag watergebruik moeten de vaste kosten van het waterbedrijf worden opgebracht door minder kubieke meters. Dit komt bijvoorbeeld doordat er weinig grote bedrijven zijn gevestigd of doordat de inwoners relatief zuinig met water omgaan. Minder verbruik per aansluiting leidt over het algemeen tot een hogere prijs per m3 (1000 liter) water.

Kosten kraanwater klein gedeelte van het huishoudbudget
Slechts 0,6% van het gemiddelde huishoudbudget wordt uitgegeven aan kosten voor kraanwater. Enkele cijfers ter vergelijking: 2,4% van het gemiddelde huishoudbudget wordt uitgegeven aan elektriciteit, 2,8% aan gas en 16,5% aan voeding.

Kraanwaterprijs bestaat gemiddeld voor 24% uit belastingen
Het bedrag dat je voor je kraanwater betaalt aan het kraanwaterbedrijf, is niet volledig voor het kraanwaterbedrijf. Gemiddeld betaal je als consument over dit bedrag 24% belasting. Zo heeft Nederland grondwaterbelasting, belasting op leidingwater, provinciale grondwaterheffing en soms ook gemeentelijke precario (dat is belasting waarvan de voor ondergrondse leidingen worden betaald). Al deze belastingen moet het kraanwaterbedrijf afdragen aan de betrokken instanties.