Home - lesjedorst

Welkom bij de Slimmer met water-weken!

 

 

 

 

 

Aan de slag met waterbesparen!
Waterbesparen, een belangrijk thema. Want we vinden het in Nederland normaal dat er altijd water uit de kraan komt. Maar na een aantal droge zomers en dit jaar opeens een erg natte, realiseren we ons steeds meer dat we richting de toekomst slimmer met water moeten omgaan. Brabant denkt aan later, slimmer omgaan met water!

Doe ook mee aan de Slimmer met water-weken
Daarom heeft Brabant Water in samenwerking met de provincie Noord-Brabant een actie-en educatieprogramma rondom dit thema in het leven geroepen: de Slimmer met water-weken! In deze periode van zes weken (april tot en met juni 2022) gaan jonge Brabanders in de klas en thuis aan de slag met 1 à 2 lessen per week. In dit programma combineren we actiecomponenten die gericht zijn op (duurzame) gedragsverandering met educatieve lesonderdelen, aansluitend bij het curriculum van de bovenbouw in het basisonderwijs voor groep 6, 7 en 8. Via de leerlingen hopen we ook het gezin te bereiken en zo aan te sporen om meer water te gaan besparen.

Opzet lesprogramma
Deelnemende klassen gaan tijdens de Slimmer met water-weken elke week aan de slag met een ander thema rondom waterbesparen. In die periode leren kinderen bijvoorbeeld hoe drinkwater wordt gemaakt, hoeveel water zij zelf op dagelijkse basis gebruiken en ze krijgen op maat ontwikkelde materialen om thuis en in de klas mee aan de slag te gaan. De volgende thema's komen aan bod:

  • De oorsprong van kraanwater
  • Bewustwording: slim omgaan met water
  • Bewustwording: bescherm de bron en kraanwater in de wereld
  • Water is gezond
  • De toekomst van water
  • Het persoonlijk bespaarplan

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het bieden van concrete handelingsperspectieven om gedragsverandering te bestendigen. Per week gaan we dieper in op douchen, tandenpoetsen, handen wassen, toiletgebruik en waterverbruik in en om het huis. Na deze periode weten leerlingen hoeveel (drink)water ze gebruiken en hoe ze nog slimmer om kunnen gaan met water uit de kraan.

Hoe doet mijn klas mee?
Aan de Slimmer met water-weken kunnen 20 klassen deelnemen. Door op onderstaande button te klikken kun je je als docent met je klas opgeven via het aanmeldformulier. Hierbij bieden we je ook nog de mogelijkheid om speciale onderwijswensen door te geven of vragen te stellen rondom het thema water. Wellicht kunnen we die informatie nog in het programma verwerken. Je bepaalt als school zelf in welke weken je de Slimmer met water-weken in de periode april tot en met juni 2022 wil inzetten. We hopen je aanmelding snel tegemoet te zien!

Ja, ik meld mijn klas aan!