Home - lesjedorst

Welkom bij de Slimmer met water-weken!


Aan de slag met water besparen

Waterbesparing, een belangrijk thema. We vinden het in Nederland normaal dat er altijd water uit de kraan komt, maar na een aantal droge en ook natte zomers, realiseren we ons steeds meer dat we richting de toekomst slimmer met water moeten omgaan. Brabant denkt aan later, slimmer omgaan met water!

Doe mee met de Slimmer met water-weken!
Brabant Water heeft daarom, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, een actie-en educatieprogramma rondom waterbesparing in het leven geroepen: de Slimmer met water-weken! In deze periode van zes weken (april tot en met juni 2022) gaan jonge Brabanders in de klas en thuis aan de slag met 1 à 2 lessen per week. In dit programma combineren we actieopdrachten die gericht zijn op (duurzame) gedragsverandering met educatieve lesonderdelen, aansluitend bij het curriculum voor groep 6, 7 en 8.

Kinderen leren bijvoorbeeld hoe drinkwater wordt gemaakt, hoeveel water zij zelf op dagelijkse basis gebruiken en ze krijgen op maat ontwikkelde materialen om thuis en in de klas mee aan de slag te gaan. Na afloop van het programma weten leerlingen hoeveel (drink)water ze gebruiken en hoe ze nog slimmer om kunnen gaan met water uit de kraan. Via de leerlingen hopen we ook het gezin te bereiken en ze zo aan te sporen om meer water te gaan besparen. 

Hoe zie het programma eruit?
In de Slimmer met water-weken volgen de leerlingen een programma van zes weken met elke week een ander educatief thema rondom waterbesparing. De volgende thema's komen aan bod:

 • Waar komt kraanwater vandaan?
 • Slim omgaan met water
 • Bescherm de bron en kraanwater in de wereld
 • Water is gezond
 • De toekomst van water
 • Jouw vervolgplan

Per week en thema hebben we een digitale lesbrief voor de leerlingen klaarstaan. Hierin staan alle opdrachten voor die week. Voor jou als docent is er een uitgebreide handleiding die je stap voor stap meeneemt in de Slimmer met water-weken. Van begin tot eind leggen we je uit wat er op de planning staat.Kom in actie!

Naast kennisonderdelen besteden we aandacht aan het bieden van handelingsperspectieven om gedragsverandering te bestendigen. Hiervoor is het belangrijk om waterbesparing te vertalen naar concreet gedrag. Daarom gaan we dieper op de volgende acties in: douchen, tandenpoetsen, toiletgebruik en waterverbruik in en om het huis. Per week staat één van deze acties centraal met bijbehorende actieopdrachten, zoals foto-opdrachten en het bedenken van een eigen creatieve campagne! In deze opdrachten maken de leerlingen gebruik van materialen die speciaal ontwikkeld zijn voor de Slimmer met water-weken. Als je meedoet met het programma ontvang je de volgende actiematerialen:

 • Persoonlijke meetkaart
 • Zandloper (douchemaatje)
 • Stickers
 • Omdenkkaarten
 • Persoonlijke afsprakenkaarten
 • Klassikale afsprakenkaart

In de handleiding staat beschreven in welke week je de materialen nodig hebt. De handleiding de educatiematerialen download je hier:

Handleiding Slimmer met water-weken

Educatiematerialen week 1

Educatiematerialen week 2

Educatiematerialen week 3

Educatiematerialen week 4

Educatiematerialen week 5

Educatiematerialen week 6